Wat is mesologie?

Je bent hier omdat je klachten hebt, vermoed ik. Langdurige klachten ook? Misschien heb je al op meerdere plekken hulp gezocht. Of je klachten blijven terugkomen…. Ik kan je niet garanderen dat ik ervoor kan zorgen dat het over gaat. Of nooit meer terugkomt. Ik weet wel dit: ik kan er alles aan doen om te zoeken waar je klachten vandaan komen. En dan gaan we samen aan de slag. Ja, sámen! Ik moet eerlijk zijn. Je zult er zelf veel aan moeten doen. Ik ga je wel helpen. Ik ga zoeken, ik ga je uitleg geven en ik ga je helpen veranderingen aan te brengen.

Er zal iets moeten veranderen, want anders word je niet gezonder. Soms gaat het snel, soms vraagt het meer geduld. Zo werkt de Mesologie.

Mesologie in het kort

De Mesologie is eigenlijk bedoeld om klachten te voorkómen. Als je namelijk begrijpt hoe je lichaam werkt, hoe jouw lichaam het beste functioneert, hoef je niet ziek te worden. Dus is het de bedoeling dat we uitvinden wat het beste bij je past. Dat we uitvinden wat je zwakke plek is en waarom. Niets gebeurt immers voor niets. Ieder mens is hierbij uniek: klachten en ziekten bij verschillende mensen hebben verschillende oorzaken.  Elke klacht heeft een dieperliggende oorzaak. Als we dit begrijpen, weten we ook welke voeding, welke leefstijl en welke supplementen je kunnen ondersteunen. Dan kom je in de positieve flow en wordt je lichaam stap voor stap gezonder en kunnen je klachten verdwijnen.

Ik zal je wat meer uitleg geven. Misschien herken je jezelf (of je kind) wel in de typerende klachten die ik hieronder beschrijf.

Voor wie is de Mesologie?

Ja, je klachten kunnen verdwijnen met de juiste aanpak! Alle langdurige klachten zijn in principe geschikt om Mesologisch te onderzoeken. Wij hebben allemaal, vanaf de geboorte, een eigen manier waarop ons lichaam functioneert. Zo reageer je op je omgeving en blijf je in evenwicht. Pas wanneer je langdurig dingen doet die niet goed bij je passen, lukt dit niet meer, raak je uit balans en zo kunnen klachten ontstaan. Maar gelukkig is er meestal nog een weg terug. Deze weg kan ik je wijzen.  De Mesologie is voor elke leeftijd geschikt: voor (pasgeboren) baby’s, kinderen, pubers, volwassenen, ouderen en specifiek voor sporters.
Baby’s en kinderen vertonen vaak heel duidelijke symptomen en reageren meestal heel snel op de behandeling. Ze hebben vaak problemen met voeding (allergie, eczeem) of terugkerende verkoudheden of buikpijn. Denk verder aan gedragsproblemen, veel huilen, slaapproblemen, zindelijkheidsproblemen.
Bij pubers met al hun (groei)hormonen kun je denken aan acne, puistjes, groeipijnen, (blijvende klachten na) de ziekte van Pfeiffer, overgewicht, buikpijn of concentratiestoornissen. Dit is een leeftijd waar veel van je (lichaam) gevraagd wordt. Ik heb hier onderzoek naar gedaan voor mijn afstuderen, omdat ik toen als moeder van ‘drukke’ pubers graag meer wilde weten hoe ik hen kon ondersteunen. De puberteit is een tijd van loslaten, van vaak anders eten, experimenteren met alcohol en (te) weinig slaap. Pubers lijken alleskunners: televisie, social media, huiswerk, sporten, maar kunnen ze dit daadwerkelijk allemaal? Vergeet niet dat het een tijd is waar de basis gelegd wordt voor later. Problemen die hier ontstaan, komen soms (veel) later pas tot uiting. Extra reden om deze problemen te voorkomen. Met Mesologisch onderzoek kan ik de problemen in kaart brengen en klachten behandelen. Ook kijken we samen vooral ook wat haalbaar is.
Bij vrouwen speelt de menstruatie, het gebruik van de pil, het krijgen van kinderen, de overgang… het zijn fasen die veel doen met een vrouw. Veel vrouwen komen dan ook met maandelijkse ongemakken. Ook raken veel vrouwen uit balans na het krijgen van kinderen of juist in de overgangsfase. Elke overgang heeft een invloed op het emotionele evenwicht, maar ook op botten, huid, bloedvaten en. En het is ook een overgang naar een nieuwe persoonlijkheid, van nieuwe inzichten en van wijsheid. Het is een periode om je lichaam te koesteren en te ondersteunen.
Vermoeidheid, verhoogde cholesterolwaarden en hoge bloeddruk, rugklachten, libido-problemen, het zijn klachten die ik vaak zie bij mannen. Vaak zijn deze klachten ook anders op te lossen dan met medicijnen. Ook kunnen de bijwerkingen van medicijnen verminderd worden met een aanvulling van de juiste vitaminen en/of mineralen. Stress is een veel voorkomende oorzaak: lichamelijk, emotioneel of mentaal. Ook (intensieve) sport is een stress factor, zeker als dit gecombineerd wordt met een drukke baan, relatie of gezin. Het is belangrijk om je lichaam juist onder deze omstandigheden extra te ondersteunen.
De ouderdom komt met gebreken… maar dit hóeft helemaal niet! Met de juiste beweging, voeding en ondersteuning met supplementen kun je gezond oud worden of verdere problemen voorkomen. Veel ouderen gebruiken diverse reguliere medicijnen; dit heeft gevolgen voor het lichaam en kan bepaalde voedingsstoffen uitputten. Ik kan deze gevolgen meten en ondersteunen met de juiste vitaminen en mineralen. Ook werk ik samen met een (reguliere) apotheek die mij ondersteunt met kennis over interacties bij je medicijnen.
Als moeder van intensief sportende kinderen weet ik wat gevraagd wordt van een lichaam. Er is meer energie en meer kracht nodig. Er wordt veel gevraagd van de weerstand en het herstel. Zaken waar problemen kunnen ontstaan die voorkomen kunnen worden met de juiste begeleiding. Hierbij kan ik adviseren over de passende supplementen en voeding. Juist rondom (intensieve) inspanningen is het van groot belang om op het juiste moment te eten en te drinken. Het is belangrijk om te weten welke koolhydraten, eiwitten en vetten je eet. In deze sportbegeleiding heb ik mij gespecialiseerd.

Om achter de oorzaak van al dit soort klachten te komen, combineert de Mesologie reguliere Westerse medische kennis met kennis uit het Oosten, de Ayurveda en Chinese Geneeskunde.

Hoe ziet een consult eruit?

We beginnen met het bespreken van een vooraf ingevulde vragenlijst die me inzicht geeft in je klachten, je medische voorgeschiedenis en diverse algemene symptomen.  Hierna zal ik de (Chinese en Ayurvedische) pols voelen, de tong bekijken, lichamelijk onderzoek doen en ook nog (80 – 100) acupunctuurpunten meten op je handen en voeten met behulp van Elektro-Acupunctuur.
In de Chinese geneeskunde en Ayurveda zijn dit de aangewezen onderzoeksmethoden naar de verschillende orgaansystemen. Bij de pols voel ik naar de samenhang tussen de organen en naar je Ayurvedische constitutie en verstoring. Op de tong kijk ik naar de vorm, kleur en beslag wat iets zegt over processen in je maag en darmen.
Ik onderzoek je huid, gewrichten en wervelkolom en doe buikonderzoek naar de inwendige organen. Hierbij onderzoek ik de beweeglijkheid van deze organen. Een goede beweeglijkheid is essentieel voor een goede functie. Indien nodig kan ik bepalen of een verwijzing naar bijvoorbeeld een osteopaat nodig is.
Bij het meten meet ik de weerstand van de (acupunctuur)punten, maar dan wel zonder naalden. Hiermee is dit onderzoek is hiermee ook geschikt voor kinderen en baby’s. Bij functieverstoringen zijn deze waarden veranderd. Alle functies worden zo in kaart gebracht. Hier kan ik ook voeding en de supplementen testen, omdat de waarden van de acupunctuurpunten dan verbeteren of verslechteren.
Alle onderzoeksresultaten verbind ik met elkaar en ik bekijk hoe dit je klachten kan verklaren. Dit leg ik aan je uit zodat het je inzicht heeft in je lichamelijk functioneren. Ik geef advies over het gebruik van supplementen zoals vitaminen, mineralen, kruiden en homeopathie. Ik leg je uit welke voeding en leefstijl bij je past en waarom.

Samen gaan we bekijken hoe je dit kunt bereiken. Zo kun je zelf een bijdrage leveren aan je eigen gezondheid.

Ik maak een verslag van mijn bevindingen bij het eerste consult. Dit kun je aan je behandelend arts laten zien. Ik werk graag samen met je arts en ik zal je ook verwijzen naar je huisarts, specialist of andere therapeut als ik dat nodig acht.
Na gemiddeld 6-8 weken kom je terug voor een evaluatie en een vervolg onderzoek. Soms is het nodig om eerder een (korte) afspraak te maken; dit zal ik op individuele basis bekijken. Je kunt mij al je vragen stellen. Dit kun je ook doen ná het consult per mail, app of telefonisch.

Wil je persoonlijk kennismaken?

Kom dan een keer gratis langs. Wel graag een afspraak maken.
Dan kan ik je uitleggen hoe ik werk en kunnen we bekijken of ik iets voor je kan betekenen.  Zo nodig zal ik hierbij enkele korte tests doen. Dit zal ongeveer 15-20 minuten in beslag nemen. Hierna kun je dan, als je wilt, een afspraak maken voor een volledig consult.
Wil je nog meer informatie, dan kun je meer lezen over de Mesologie met de beroepsvereniging of over de opleiding.
Chat openen
1
Hallo, Yvonne hier. Kan ik je helpen of wil je een afspraak maken? Ik zal zo snel mogelijk reageren!